Urheilujuomilla tarkoitetaan hiilihydraatti-elektrolyyttijuomia, joiden tehtävänä on täydentää lihasten energiavarastoja sekä kehon neste- ja suolatasapainoa. Tyypillisesti urheilujuomia käytetään ennen suoritusta ja suorituksen aikana.
Hiilihydraatit ovat yksinkertaisimmillaan sokereita ja muodostavat keskeisen energialähteen kaikessa urheilussa. Elektrolyyteillä taas tarkoitetaan kansanomaisesti suolaa ja kivennäisaineita, joita elimistö menettää hikoilun myötä. Urheilujuomissa niillä on toinenkin tärkeä tehtävä, sillä elektrolyytit vaikuttavat juoman osamolaliteettiin ja siten sen imeytymiseen.
Urheilujuomissa tavallisimpia hiilihydraatin lähteitä ovat glukoosi ja fruktoosi. Pidempiketjuisena hiilihydraattina käytetään maltodekstriiniä sen eri muodoissa. Nämä ovat Leader Performance Sports Drink -urheilujuoman keskeisiä ainesosia.
Leader Performance Super Hydrate Sports Drink urheilujuoma sisältää peräti neljää eri nopeudella energiaa luovuttavaa hiilihydraattia, jotta energian vapautuminen lihaksiin olisi tasaista. HBCD Cluster Dextrin™ on erittäin vatsaystävällinen tavallista maltodekstriiniä nopeammin imeytyvä hiilihydraatti. Vitargon maltodekstriini on niin ikään nopeasti ja tehokkaasti imeytyvä. Isomaltuloosi on puolestaan glukoosista ja fruktoosista muokattu sokeri, jota pidetään erittäin hyvin siedettynä ja hammasystävällisenä.
Erilaisia urheilujuomia kannattaa testata harjoitusten aikana. Sitä kautta löytää itselleen ja omalle vatsalleen sopivimmat tuotteet.
Urheilujuomien imeytymisnopeuden mittana käytetään veren suola ja sokeripitoisuutta. Tämä arvo on noin 290 mOsm/kg eli milliosmoolia kilossa nestettä. Isotoniset juomat vastaavat tätä pitoisuutta. Hypotonisissa juomissa osmolaliteetti on alle 290 mOsm/kg. Ne ovat parhaimmillaan silloin, kun hiilihydraattien imeytymisen tulee olla nopeaa. Suorituksen aikana vahvempi juoma voi aiheuttaa vatsaongelmia jäädessään mahalaukkuun hölskymään, mutta tankkaukseen ja palautumiseen tarkoitetut juomat voivat olla myös hypertonisia, eli veren pitoisuutta vahvempia. Silloin imeytymiselle on aikaa. Palutumisprosessin kannalta erityisesti nestetasapainon palauttaminen on tärkeää.
Urheilujuoman vahvuuksista puhuttaessa hiilihydraattien osuus vaihtelee 3–8 prosentin välillä. Juomajauheesta sekoitettaessa sitä on helppo säädellä. Hiilihydraattipitoisuuden kasvaessa nesteen imeytyminen hidastuu. Esimerkiksi juoksijat pyrkivät nauttimaan juomansa laimeana, koska mahalaukussa hölskyvä neste on omiaan aiheuttamaan vatsavaivoja.
Mitä enemmän juomaa nautitaan, sitä laimeampaa se voi olla. Näin on esimerkiksi lämpimissä oloissa, kun nestettä kuluu joka tapauksessa enemmän. Kylmissä olosuhteissa juoma voi olla vahvempaa, jos ja kun hikoilu ei ole yhtä voimakasta.
Urheilujuomia ei pidä sekoittaa hiilihydraattipitoisuuksiltaan vaihteleviin, runsaasti kofeiinia sisältäviin energiajuomiin. Pieninä määrinä kofeiinia käytetään silti urheilujuomissakin. Erityisesti pitkässä urheilusorituksessa kofeiini voi estää keskushermostoväsymystä ja tehostaa rasvojen vapautumista suorituksen aikana.
Urheilujuoman suolapitoisuus vaikuttaa voimakkaasti nesteen imeytyvyyteen. Jos kehoa halutaan nesteyttää tehokkaasti, suolan määrää voidaan hieman nostaa juomissa, joita käytetään ennen suoritusta. Imeytyminen on yksilöllistä, kuten myös hikoilun määrä. Ne, jotka hikoilevat runsaasti, menettävät yleensä enemmän suolaa.
Markkinoilla on myös kokonaan hiilihydraatittomia, pelkkiin elektrolyytteihin perustuvia juomia. Ne toimivat tilanteissa, joissa ei syystä tai toisesta tarvita hiilihydraattijuoman tarjoamaa energialisää.
Pelkän veden juominen suurina määrinä johtaa elektrolyyttien poistumiseen virtsan myötä. Pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana saattaa kulua useita litroja nesteitä. Jos elektrolyyttejä ei korvata, suorituskyky heikkenee.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.
Monday – Friday:
07:00 – 21:00
Saturday:
07:00 – 16:00
Sunday Closed