Urheiluravinteet täydentävät urheilijan ruokavaliota

Suomen Olympiakomitean kumppanina Leader Foods vastaa Pekingin kisajoukkueen urheiluravinteista. Leaderin Timo Kosonen kertoo, mihin niitä tarvitaan.

Mihin urheilija tarvitsee lisäravinteita? Eikö terveellinen ruokavalio riitä? Leaderin urheiluravitsemuksen asiantuntijana työskentelevän Timo Kososen mukaan se pääosin riittää, mutta urheiluravinteiden avulla urheilijan arjesta tulee helpompaa.

”Voidaan sanoa, että kotimaiset ravintosuositukset kattavat urheilijan tarpeet varsin hyvin. Pitää kuitenkin muistaa, että suositukset on tehty keskivertoihmiselle. Kysymys on myös siitä, kuka niitä lopulta pystyy noudattamaan.”

Leaderin tuotteissa ravinto- ja hivenaineet ovat juuri oikeassa suhteessa ja helposti nautittavassa ja imeytyvässä muodossa.

Kososen mukaan ilman ravinteitakin voi tehdä huippusuorituksia, mutta se edellyttää ravitsemusasioiden tuntemusta. Lajista ja harjoittelun määrästä riippuen esimerkiksi hiilihydraattien tarve voi nousta yleisiä suosituksia korkeammalle tasolle. Urheiluravinteiden tarkoitus on tuoda helpotusta. Leaderin tuotteissa ravinto- ja hivenaineet ovat juuri oikeassa suhteessa ja helposti nautittavassa ja imeytyvässä muodossa.

Lisäravinnon tarve korostuu kilpailutilanteessa kahdesta syystä. Samaan aikaan kun kisajännitys laskee ruokahalua, pitäisi tankata tavallista enemmän.

Hiihdon kaltaisten kestävyyslajien kohdalla puhutaan niin sanotusta superkompensaatiosta, jossa elimistön hiilihydraattivarastot täytetään kilpailua varten. Pari päivää ennen suoritusta hiilihydraatteja nautitaan 50 % enemmän kuin tavallisesti.

”Hiilihydraatit varastoituvat lihaksiin, mutta tarvittava määrä on riisiksi ja pastaksi muutettuna tukalan suuri. Sellaisen hiilihydraattimäärän nauttiminen nestemäisessä muodossa on yksinkertaisesti helpompaa ja miellyttävämpää”, Kosonen sanoo.

Jääkiekon tai vaikkapa alppihiihdon kaltaisissa lajeissa tilanne on toinen. Kosonen kutsuu niitä happolajeiksi. 40 sekunnin vaihdon tai kahden minuutin laskun aikana koneesta otetaan irti kaikki. Varsinkin alppihiihdossa maitohapon muodostus on äärimmäisen kovalla tasolla.

”Näissä lajeissa mennään pitkälti edellisen ruokailun energioilla. Suoritusten välillä tai erätauolla pyritään palautumaan ja nautitaan jotain hiilihydraatti-proteiinipitoista helposti sulavassa muodossa.”

Jos palautuminen ei ala heti suorituksen jälkeen, se voi viivästyä päiviä.

Oikeaoppinen palautuminen on kaiken a ja o. Jos palautuminen ei ala heti suorituksen jälkeen, se voi viivästyä päiviä. Tässä yhteydessä puhutaan paljon proteiineista, mutta Kososen mukaan ne eivät ole kriittisin osa varsinkaan kestävyysurheilijoilla.

”Kestävyysurheilijoiden ravinnonkulutus on niin kova, että proteiinin saanti on yleensä turvattu tavallisen ruokavalion kautta”, hän sanoo, mutta muistuttaa, että erikoisruokavaliot ovat asia erikseen. Urheilijan kohdalla erikoisruokavalion noudattaminen vaatii tietoa ja tarkkuutta.

”Palautumisessakin avainasioita ovat nesteytys ja hiilihydraattivarastojen täyttäminen. Tavallinen urheilujuomajauhe on tässäkin tärkein tuote, sillä sen koostumusta on helppo optimoida. Talviurheilussa nestettä kuluu lähtökohtaisesti vähemmän, jolloin hiilihydraattien osuutta urheilujuomassa voidaan tarvittaessa nostaa.”

Kosonen huomauttaa, että lisäravinteisiin liittyvä keskustelu pyörii lähes yksinomaan suorituksen ja suorituskyvyn ympärillä. Osa Leaderin olympiajoukkueelle toimittamista tuotteista on kuitenkin vitamiineja, sinkkiä, magnesiumia ja esimerkiksi melatoniinia. Niiden tehtävänä on parantaa urheilijan immuunipuolustusta.

On yleisesti tunnettu tosiasia, että huippu-urheilijat ovat infektioherkkiä ja sairastavat paljon juuri kisamatkoilla. Kososen mukaan suurin yksittäinen syy on stressi.

”Pelkästään matkustaminen on keholle äärimmäisen stressaavaa. Lentomatkan päälle tulee aikaero, sen lisäksi korkean ilmanalan tuomat haasteet ja inhimillinen kilpailujännitys. Kaikki nämä yhdessä tekevät urheilijasta haavoittuvan.”

Suorituskyvyn lisäksi oikeanlainen ravinto nostaa vastustuskykyä.

Lue lisää olympiaurheilijan ravinnosta

Olympiahiihtäjä Joni Mäki suhtautuu ravintoon rennosti mutta tosissaan

Olympiahiihtoihin valmistautuvalle Joni Mäelle Leaderin tuotteet ovat tulleet tutuiksi. Leader Foodsin yhteistyöurheilija kertoo mistä hän saa energiaa.

Lue lisää >

Yhteistyössä Pekingiin

Välipalapatukat, palautusjuomat ja urheilujuomat. Muun muassa näihin Leader-tuotteisiin Suomen olympiajoukkue luottaa Pekingin talvikisoissa.

Yhteistyösivulle >

Olympiajoukkue luottaa Leaderin tuotteisiin

Leader on Pekingin kisajoukkueen yhteistyökumppani. Olympiajoukkueen ravitsemusasiantuntija Laura Manner kertoo, millä eväillä kisoihin lähdetään.

Lue lisää >

Olympiahiihtäjä Joni Mäki suhtautuu ravintoon rennosti mutta tosissaan

Olympiajoukkue luottaa Leaderin tuotteisiin

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About