Olympiahiihtäjä Joni Mäki suhtautuu ravintoon rennosti mutta tosissaan

Olympiahiihtoihin valmistautuvalle Joni Mäelle Leaderin tuotteet ovat tulleet tutuiksi. Leader Foodsin yhteistyöurheilija kertoo mistä hän saa energiaa ennen kilpailua, kilpailun aikana ja sen jälkeen.

Kilpailua edeltävänä iltana Joni Mäki valmistaa tuorepuuron. Se sisältää jogurttia, minkä lisäksi aamiaiseen kuuluu hilloa tai mehua, siis hiilihydraatteja ja nestettä. Aamiainen on kilpailupäivän tärkein ateria. Sen seurana kuluu muutama kuppi kahvia.

”Sprinttipäivät ovat pitkiä. Silloin aamiaista tulee vähän venytettyä. Saatan syödä vasta kaksi tuntia ennen ensimmäistä starttia, jotta energia riittäisi mahdollisimman pitkään”, hän kertoo.

Kestävyysurheilussa tutusta hiilihydraattitankkauksesta Mäki ei puhu niin, että se olisi kovin tietoista tai tarkkaan laskelmoitua. Niin rankka kestävyyssuoritus kuin sprinttihiihto onkin, se eroaa pidemmistä matkoista siinä, että yksittäinen suoritus on lyhyt ja lähtöjen välissäkin on mahdollisuus täydentää energiavarastoja. Urheilujuomaa hän kuitenkin nauttii jo edeltävänä päivänä, ja nykyään sen sekaan tulee lisättyä myös maltodekstriiniä.

Ruoka on polttoainetta. Yritän syödä riittävästi tai mieluiten vähän enemmän.

Kestävyysurheilijan ruokavalio on lähtökohtaisesti hiilihydraattipainotteinen. Paljon pastaa ja riisiä. Proteiini tulee lihasta, minkä lisäksi Mäki pyrkii syömään joka päivä jotain vihreää. Ruokapäiväkirjojen täyttäminen ei ole koskaan kuulunut Joni Mäen vahvuuksiin. Omien sanojensa mukaan hän suhtautuu ravintoon rennosti, mutta tiedostaa sen merkityksen.

”Ruoka on polttoainetta. Yritän syödä riittävästi tai mieluiten vähän enemmän”, Mäki sanoo.

Ravintoluennoilla hänkin on silti istunut ja soveltaa oppeja parhaansa mukaan omaan ruoanlaittoonsa. Tietoa on tarjolla, mutta jotkut asiat pitää opetella kantapään kautta.

”Joskus energiat ovat loppuneet välierissä. Kyllähän se opettaa. Konkreettisin herätys oli kuitenkin uran alkua varjostanut sairastelukierre. Kun vaatimustaso nousee, pelkällä treenaamisella ja lahjakkuudella ei enää pärjää. Kun kisaviikonloppuja ja matkustamista tulee paljon, pitää pysyä terveenä ja vireessä.”

Kisapaikalla tilanne muuttuu ja viimeistään silloin urheiluravinteet astuvat kuvaan.

Harjoitusarjessa on helpompi syödä säännöllisesti. Silloin energiansaanti perustuu paljolti tavalliseen ruokaan. Pitkällä lenkillä on mukana urheilujuomaa ja usein patukka. Kisapaikalla tilanne kuitenkin muuttuu ja viimeistään silloin urheiluravinteet astuvat kuvaan. Pisimmillään sprinttipäivä voi kestää kuusi tuntia.

Suksitestin ja verryttelyn aikana kuluu yleensä juomavyöllinen urheilujuomaa. Karsintahiihdon jälkeen Mäki nauttii saman verran palautusjuomaa ja mahdollisesti banaanin tai jotain muuta kevyttä.

”Pitäisi tankata, mutta ei ole nälkä”, hän tiivistää. Erien välissä nautitaan lähinnä nestettä, useimmiten vettä ja yksi geeli, joka monesti sisältää kofeiinia.

Kilpailun jälkeenkään nälkä ei ole ensimmäinen tunne.

”Palautusjuomalla se palautuminen käynnistyy heti maaliviivan jälkeen. Illallakaan en yleensä syö kovin isoja aterioita, vaan pyrin nauttimaan energiaa tasaisesti.”

Palautuminen on energiavarastojen täyttämistä siinä missä tankkaaminenkin.
Seuraavana päivänä voi olla uusi kilpailu.

Lue lisää olympiaurheilijan ravinnosta

Yhteistyössä Pekingiin

Välipalapatukat, palautusjuomat ja urheilujuomat. Muun muassa näihin Leader-tuotteisiin Suomen olympiajoukkue luottaa Pekingin talvikisoissa.

Yhteistyösivulle >

Urheiluravinteet täydentävät urheilijan ruokavaliota

Suomen Olympiakomitean kumppanina Leader Foods vastaa Pekingin kisajoukkueen urheiluravinteista. Leaderin Timo Kosonen kertoo, mihin niitä tarvitaan.

Lue lisää >

Olympiajoukkue luottaa Leaderin tuotteisiin

Leader on Pekingin kisajoukkueen yhteistyökumppani. Olympiajoukkueen ravitsemusasiantuntija Laura Manner kertoo, millä eväillä kisoihin lähdetään.

Lue lisää >

Urheiluravinteet täydentävät urheilijan ruokavaliota

Olympiajoukkue luottaa Leaderin tuotteisiin

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About