Joukkueen omavaraisuus korostuu poikkeuksellisessa maailmantilanteessa. Urheilijat syövät kyllä kisajärjestäjän ruokaa, mutta erilaisia välipalatuotteita tarvitaan silti. Eletään kuplassa, josta kukaan ei voi poistua ostoksille, Manner muistuttaa.
Tuotteiden valinnassa on ollut selkeä työnjako. Urheilijat ovat esittäneet toiveita ja testanneet tuotteita, Manner on lukenut tuoteselosteita. Kisoissa ei kokeilla uutta.
”Tuotteiden valinnassa auttoivat tuoreet kokemukset Tokion kisoista. Toisaalta Leaderin tuotteet ovat suomalaisurheilijoille muutenkin tuttuja. Esimerkiksi jääkiekkoilijat käyttävät niitä jo oman sopimusyhteistyönsä kautta”, Manner sanoo.
Vastuunjako on selkeä myös kilpailupaikalla.
”Urheilijoilla on omat taustajoukkonsa. Se on lähtökohta, että suunnitelmat ja toimintatavat on rakennettu arjessa, ennen matkaa. Minun tehtäväni on varmistaa, että ne toteutuvat kisapaikalla”, Manner kertoo.
Voi tuntua itsestään selvältä, että olympiajoukkueessa on ravitsemusasiantuntija, mutta aina niin ei ole ollut, eikä edes kovin kauaa. Laura Mennerin mukaan tietoisuus ravitsemuksen merkityksestä on kasvanut, ainakin huippu-urheilussa. Yhteistyön tärkeä kulmakivi on ravintolisätoimittajan kotimaisuus.
”Kotimaisuus on meille tärkeä arvo kaikissa hankinnoissa, ja yhteistyössä suomalaisen valmistajan kanssa pääsemme vaikuttamaan myös tuotekehitykseen.”