Mikä ihmeen palkkari? Paras palautusjuoma on tällainen.

Palautumis- tai palautusjuoma, palkkari tai reco. Suositulla urheiluravintolisällä on monta nimeä, mutta mikään niistä ei kerro tuotteen laadusta. Tässä artikkelissa avaamme palkkareiden ainesosia ja niiden eroja.

Palautusjuoman hyödyt. Miksi juuri palkkari?

Reco-jauheet ovat myydyimpiä urheiluravintolisiä – ja hyvästä syystä. Juoman avulla on helppo täydentää harjoituksen tai suorituksen aikana ehtyneitä energiavarastoja, sillä treenaajan tarvitsema lisäenergia – hiilihydraatit ja proteiinit – ovat samassa paketissa. Mitä paremmin ja nopeammin keho palautuu rasituksesta, sitä useammin voi harjoitella tai kilpailla.

Palautusjuoman hinta ja laatu määräytyvät pitkälti tuotteeseen käytetyistä raaka-aineista. Suurimmat erot syntyvät ravintoaineiden imeytymisessä. Mitä nopeammin juoma imeytyy, sitä vastaystävällisempää se on, ja sitä tehokkaammin palautuminen käynnistyy.

Mitä ainesosia palautusjuomissa on ja miksi?

Hiilihydraatit varastoituvat lihaksiin glykogeenina. Ne ovat lihasten polttoainetta ja ehtyvät treenin aikana. Tyhjentyneiden energiavarastojen täyttäminen on tärkeä osa palautumista.

Sama pätee nestetasapainoon. Juomajauheeseen lisätyt elektrolyytit korvaavat hikoilun myötä menetettyjä suoloja. Ne parantavat nesteen ohella myös muiden ravintoaineiden imeytymistä.

Urheilujuoman ja palautusjuoman tärkein erottava tekijä on proteiini. Palkkareiden sisältämät proteiinit korjaavat harjoituksen aikana syntyneitä lihasvaurioita ja käynnistävät lihasten kasvumekanismeja.

Kuten kaikissa tuotteissa, myös palautusjuomissa on eroja. Yksinkertaisimmillaan palkkari voi olla sokeria ja heraproteiinia tai kasvipohjaista soijaproteiinia. Kalliimmat tuotteet voivat sisältää myös muita ainesosia, esimerkiksi glutamiinia tai kreatiinia.

Leader Performance Recon sisältämä kreatiini on runsaasti tutkittu tehonlisääjä. Lihaksiin varastoituneena se toimii energianlähteenä erityisesti lyhyissä, korkean intensiteetin suorituksissa.

Palautusjuomien merkittävimmät erot lähtevät kuitenkin perusasioista: hiilihydraattien ja proteiinien laadusta.

Hiilareiden lähteillä. Millaisia hiilihydraatteja palautusjuomat sisältävät?

Teollisuuden halvalla tuottamaa pöytäsokeri on bulkkitavaraa. Glukoosin ja fruktoosin yhdistelmä (1:1) on pöytäsokerissa rakenteeltaan lyhyt, mistä voi periaatteessa olla myös hyötyä esimerkiksi suorituksen aikana nautittuna. Mitä yksinkertaisempi hiilihydraatin lähde on, sitä nopeammin elimistö pilkkoo sen hyödynnettäväksi.

Lyhytketjuisten hiilihydraattien ongelmat ovat imeytymisessä, eli mitä pidempiketjuinen hiilihydraatti, sitä nopeammin se imeytyy suolikanavasta. Huonosti imeytyvä sokeri ärsyttää vatsaa. Se sitoo nestettä ja jää mahalaukkuun hölskymään.

Pöytäsokerista edelleen jalostettu isomaltuloosi on vatsaystävällisempi. Glukoosin ja fruktoosin välinen sidos on muutettu hitaammin hajoavaksi. Isomaltuloosi imeytyy paremmin ja on samalla hammasystävällisempi.

Laadukkaammissa palautusjuomissa yleisimmin käytetty hiilihydraatti on maltodekstriini. Tähän perustuu esimerkiksi Leader Performance Reco. Maltodekstriinin glukoosiketju on selvästi pidempi, jolloin se imeytyy suolikanavasta hyvin. Leaderin tuotteissa maltodekstriini on maissitärkkelystä, mutta sitä voidaan valmistaa myös vehnästä. Vehnälle yliherkän kannattaa huomioida tämä.

Leader Performance Hydropower Recossa hiilihydraatin lähteeksi on valittu maltodekstriinistä edelleen kehitetty syklinen HBCD-dekstriini, joka on markkinoiden parhaiten siedetty hiilihydraatti. Yhteenvetona voidaan sanoa, että mitä laadukkaampi hiilihydraattilähde, sitä pidempi sokeriketju – ja mitä pidempi sokeriketju, sitä vatsaystävällisempi ja nopeammin imeytyvä juoma.

Toisaalta palautusjuomissa voidaan käyttää useita hiilihydraattilähteitä. Koska maltodekstriini pilkkoutuu pelkäksi glukoosiksi, Hydropower Recossa on käytetty HBCD-dekstriinin lisäksi myös fruktoosia sisältävää isomaltuloosia. Nykytutkimuksen mukaan elimistöön imeytyvän hiilihydraatin määrä voidaan maksimoida glukoosin ja fruktoosin optimaalisella yhdistelmällä kahden suhde yhteen. Eri nopeudella energiaa luovuttavien hiilihydraattien ansiosta energian vapautuminen lihaksiin on tasaista.  

Proteiinien lähteillä. Millaisia proteiineja palautusjuomat sisältävät?

Jos hiilihydraatit ovat polttoainetta, proteiinit ovat lihasten rakennusaineita. Useimmat palautusjuomat perustuvat heraan, sillä maidon proteiinit ovat biologiselta laadultaan parhaiten hyödynnettävissä.

Proteiinin laatuun vaikuttaa sen jalostusaste. Edullisimmissa tuotteissa käytetty herakonsentraatti on noin 70-prosenttista. Jäljelle jää sekä laktoosia että rasvaa.

Leader Performance Reco -tuotteessa käytetyn heraisolaatin suodatusastetta on jatkettu. Heraisolaatti on puhtaampaa ja kirkkaampaa. Tuotteesta on poistunut laktoosia, rasvaa ja kivennäisaineita, minkä ansiosta ohjeiden mukaan sekoitettu palautusjuoma on vähälaktoosinen.

Herakonsentraattiin verrattuna -isolaatin merkittävin etu liittyy makuun. Perusheraan liittyvä liitumainen maku ja epämiellyttävä suutuntuma ovat poissa.

Hydropower Recossa käytetty hydrolysoitu hera on heraisolaatista valmiiksi pilkottua, mikä nopeuttaa proteiinin imeytymistä entisestään. Palautuminen käynnistyy nopeammin, ja uuden valmistusteknologian ansiosta tuotteen siedettävyyskin on entistä parempi. Ohjeiden mukaan sekoitettuna Hydropower Reco on laktoositon ja lähes rasvaton. Makuversioista appelsiininmakuinen Hydropower Reco on lisäksi mehumaisen raikas.

Proteiinit koostuvat aminohapoista. Urheilijan kannalta tärkein on haaraketjuisiin aminohappoihin kuuluva leusiini. Hydropower Recossa sitä on lisättynä, mutta leusiinia löytyy myös heraproteiinin osana. Leusiini osallistuu keskeisesti proteiinisynteesin käynnistämiseen ja proteiinien rakentamiseen. Lisätty leusiini varmistaa, että lihaskasvu käynnistyy oikein.

Palautusjuomat ja raaka-aineet taulukko

Miten valitsen itselleni sopivin Leader Performance palkkarin?

Leader Performance sarjasta löytyy kolme erityyppistä palautusjuomaa useammalla makuversiolla.

 • Reco on laadukas palautumisjuoma jokaiselle treenaajalle, lisätyllä kreatiinilla.
 • Hydropower Reco soveltuu vaativimmille ja herkkävatsaisille treenajille ja urheilijoille, laktoositon ja rasvaton.
 • Combat Reco sopii erityisesti rankkaan urheiluun tukemaan nivelten ja rustojen palautumista.

Lue tarkemmin alta tuotteiden eduista:

Leader Performance Reco: Laadukas palautumisjuoma kaikille. Lisättyjen aminohappojen ja kreatiinin ansioista tuote soveltuu hyvin myös lihaskuntotreenin tueksi.

 • heraisolaattia
 • maltodekstriiniä
 • lisättynä kreatiinia, glutamiinia, leusiinia
 • soveltuu gluteenittomaan ja vähälaktoosiseen ruokavalioon
 • makuina mansikka ja suklaa

Leader Performance Hydropower Reco: Erittäin laadukas palautumisjuoma vaativalle treenaajalle ja urheilijalle. Soveltuu hyvin jopa päivittäiseen käyttöön – nopean imeytymisen takia ei ärsytä vatsaa. Täysin uusi ja raikas makukokemus, laktoositon ja lähes rasvaton.

 • heraisolaattia & -hydrolysaattia
 • Cluster dekstriiniä & isomaltuloosia
 • lisättynä leusiinia sekä elektrolyyttejä
 • soveltuu gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon
 • makuina raikas appelsiini-mandariini ja suklaa

Leader Performance Combat Reco: Erittäin laadukas palautumisjuoma rankkaan urheiluun, vaativalle treenaajalle ja urheilijalle. Lihasten palautumisen lisäksi, tuotteessa olevat kollageenipeptidit tukevat nivelten ja ruston palautumista. Täysin uusi ja raikas makukokemus, laktoositon ja lähes rasvaton. Soveltuu myös herkkävatsaisille.

 • heraisolaattia & -hydrolysaattia
 • Cluster dekstriiniä & isomaltuloosia
 • tutkittuja Tenroforte™ ja Fortigel™ -kollageenipeptidejä
 • lisättynä leusiinia sekä elektrolyyttejä
 • soveltuu gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon
 • makuina raikas appelsiini-mandariini ja suklaa
Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About