Treenikaudet eroavat toisistaan, jolloin energiantarvekin vaihtelee kausittain. Peruskuntokaudella tavoitteet ovat hyvin lajikohtaisia. Lajista riippuen pyritään kehittämään voima- ja taito-ominaisuuksia tai rakentamaan peruskestävyyttä. Tyypillisesti energiantarve kasvaakin juuri peruskuntokaudella.
Voimaa vaativissa lajeissa keskitytään lihasmassan kasvattamiseen ja voimantuoton kehittämiseen, jolloin proteiinin ja palautumisjuomien sekä urheilussa käytettävien muiden ravintolisien kuten laturien merkitys korostuu.
Kestävyyslajeissa keskitytään hapenottokyvyn kehittämiseen matalatehoisilla harjoituksilla, mutta treenimääriä kasvattamalla. Suurempi treenimäärää lisää energiankulutusta, mikä pitää kompensoida nostamalla energiansaantia. Urheilujuomat ja proteiinia sisältävät palautumisjuomat toimivat tässä hyvänä apuna.
Kuntoilijallakin treenaamiseen liittyy usein kausittaista vaihtelua, jolloin energiansaantia pitää säädellä suhteessa harjoittelun määrään.
Vaikka energiankulutus vaihtelee, suojaravintoaineiden eli vitamiinien, kivennäisaineiden, hivenaineiden, rasva- ja aminohappojen sekä kuidun tarve ei juurikaan muutu.
Jos energiansaanti alittaa suositukset, suojaravintolaineiden saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ongelma koskee erityisesti kausia, jolloin urheilija pudottaa painoa ravinnon saantia vähentämällä, esimerkiksi painoluokkalajeissa. Silloin suojaravintoaineiden saanti voi jäädä liian vähäiseksi.
Vitamiini-, kivennäis- ja hivenaineiden sekä rasvahappojen saannin varmistamiseen on tarjolla urheilijoille suunniteltuja ravintolisiä. Moni urheilija käyttääkin monivitamiinivalmistetta.
Koska harjoitusintensiteetin muutokset ohjaavat energiantarvetta ja ravitsemusta, myös ravintolisien käyttö muuttuu niiden mukana.
Hiilihydraatti-proteiinijuomat ja -jauheet säilyttävät kuitenkin asemansa myös kilpailukaudelle siirryttäessä. Erilaisten välipalojen, kuten patukoiden käyttö voi jopa lisääntyä, sillä kilpailukausi tuo mukanaan matkustuksen, epäsäännölliset ruokailut ja mahdollisesti vieraiden kulttuurien ruoat.
Kuvaan astuvat myös kilpailujännitys ja matkustuksesta johtuva stressi, joiden myötä immuunijärjestelmä kuormittuu, ja vastustuskyky laskee. Ei ole sattumaa, että urheilijat sairastelevat kauden tärkeimmällä hetkellä. Immuunipuolustusta tehostavien ravintolisien kuten vitamiinien, sinkin ja magnesiumin käyttöä kannattaa lisätä kilpailukaudella. Myös melatoniinia käytetään ravintolisänä, sillä matkustelu häiritsee unta ja nukahtamista.
Kilpailujännitys saattaa vaikuttaa myös ruoansulatukseen. Helposti sulavien ruokien, probioottivalmisteiden ja urheiluravintovalmisteiden kuten urheilujuomien ja patukoiden käytöstä voi olla kasvavaa hyötyä. On loogista, että välipalojen käyttö lisääntyy, samoin valmisjuomien.
Teholisääjistä käytetään niitä, jotka urheilija on todennut varmuudella toimivan itsellään. Elektrolyyttejä eli suoloja sisältäviä urheilujuomia käytetään estämään kuivumista kuumassa ilmanalassa. Hiilihydraatti-nestetankkauksia suoritetaan samasta syystä tarpeen mukaan.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.
Monday – Friday:
07:00 – 21:00
Saturday:
07:00 – 16:00
Sunday Closed